–
+
–
DMH
–
+
–
+
۲% پودر سیاه دانه (گروه sham)
+
–
–
+
۴% پودر سیاه دانه (گروه sham)
–
+
+
–
۲% پودر سیاه دانه + DMH
+
–
+
–
۴% پودر سیاه دانه + DMH
در این قسمت از گزارش، روند تیمار حیوانات به تفصیل ارائه می شود:
۱۲ مرداد ← اولین تزریق DMH به رت ها با وزن تقریبی ۱۴۰ گرم به صورت زیر جلدی انجام شد.
۱۹ مرداد ← دومین تزریق با وزن تقریبی ۱۴۰ گرم
۲۶ مرداد ←سومین تزریق با وزن تقریبی ۱۷۰ گرم .
۲ شهریور ← چهارمین تزریق با وزن تقریبی ۱۷۰ گرم
۹ شهریور ← پنجمین تزریق با وزن تقریبی ۱۸۵ گرم .
۱۶ شهریور ← ششمین تزریق با وزن تقریبی ۲۰۰ گرم .
۲۳ شهریور ←هفتمین تزریق با وزن تقریبی ۲۰۰ گرم .
۳۰ شهریور ← هشتمین تزریق با وزن تقریبی ۲۱۰ گرم .
۶ مهر ← نهمین تزریق با وزن تقریبی ۲۱۰ گرم .
۱۳ مهر ← دهمین تزریق با وزن تقریبی ۲۲۰ گرم .
۲۲ مهر ← یازدهمین تزریق با وزن تقریبی ۲۳۰ گرم .
لازم به ذکر است که تاریخ یازدهمین تزریق ۲۰ مهرماه بود اما با بررسی ها کلینیکی مشاهده شد در اکثر رت ها نوعی از اسهال و آبکی بودن مدفوع از دو روز پیش ایجاد شده است . اسهال در گروه هایی که مورد تزریق DMH قرار گرفته بودند مشاهده شد . به منظور جلوگیری از افزایش استرس تزریق در حین اسهال رت ها ، تزریقی با دو روز استراحت دادن به رت ها و تغذیه کامل آن ها صورت گرفت . لازم به ذکر است که تزریق بعدی با۵ روز اختلاف از تزریق یازدهم و با تبعیت از همان جدول زمان بندی قبلی صورت گرفت .
۲۷ مهر ← دوازدهمین تزریق با وزن تقریبی ۲۴۰گرم .
مدفوع رت های گروه های مورد تزریق DMH در این تاریخ از حالت اسهالی خارج شده بود ، البته
همچنان شل تر از حالت طبیعی مدفوع کرده و دارای بوی بدی نیز بود .
۴ آبان ← سیزدهمین تزریق با وزن تقریبی ۲۴۰ گرم .
در این تاریخ یکی از رت ها از گروه یک که همان گروه کنترل مثبت آزمایش بود مورد کالبد گشایی قرار گرفت . از لحاظ ماکروسکوپی دستگاه گوارش و روده های حیوان مورد بررسی قرار گرفت که اثراتی از ایجاد توده های سرطانی با چشم غیر مسلح دیده نشد . بررسی میکروسکوپیک با قرار دادن بافت باز شده روده در درون متیلن بلونیز اثراتی از ACF را در زیر میکروسکوپ دیده نشد .
۱۱ آبان ← چهاردهمین تزریق با وزن تقریبی ۲۴۵ گرم .
۱۸آبان ← پانزدهمین تزریق با وزن تقریبی ۲۵۰ گرم .
۲۵ آبان ← شانزدهمین تزریق با وزن تقریبی ۲۵۰ گرم .
۲ آذر ← هفدهمین تزریق با وزن تقریبی ۲۵۰ گرم .
۹ آذر ← هجدهمین و اخرین تزریق با وزن تقریبی ۲۶۰ گرم .
از این تاریخ تزریق هفتگی رتها بر طبق پروتوکل ۱۸هفتگی قطع گردید و برای حیوانات به مدت دو ماه تیمار و نگهداری برنامه ریزی شد که به اختصار در زیر می اید .
از تاریخ ۹ آذر تا ۱۲ بهمن روند نگهداری بدون تزریق رت ها آغاز گردید . در این مرحله به علت
سرمای هوا از روش های مختلفی جهت تامین گرمایش رت ها استفاده شد . نظیر قرار دادن بخاری در نزدیکی محل قفس ها ، قرار دادن ظرف های آب بر روی بخاری ها که با تبخیر آب از آن ها محیطی مطبوع را برای رت ها فراهم می آورد که به منظور جلوگیری از تضعیف سیستم ایمنی و درگیری حیوانات با بیماری های فصل سرما که منجر به اختلال در روند تحقیق می گردید الزامی می نمود .
در طول این دو ماه تیمار حیوانات از غذا و آب بدون محدودیت و بر اساس نیاز هر گروه برخوردار بودند.
رسیدگی به نظافت ، بهداشت و محل نگهداری قفس ها از دیگر فعالیت های الزامی بودند که توسط گروه محققین و مسئولیت حیوان خانه دانشکده انجام گردید .
یکی از مسائل بسیار مهم در روند تیمار حیوانات از همان بدو ورود ، مسئله بستر آنها در درون قفس است . عدم رعایت استانداردهای لازم در بستر حیوانات می تواند منجر به درگیری های اندام های دست و پای حیوانات با انواع قارچ ها گردد . همچنین تجمع فضولات و دفعیات رت ها می تواند انواع انحراف های غذایی را منجر گردد و همچنین محیطی مناسب برای رشد انواع میکروب ها را منجر شود . از این روبررسی مسائل بهداشتی و تعویض بستر و فراهم نمودن جای مناسب برای زندگی رت ها از اولویت های گروه تحقیق بود .
به این منظور بستر حیوانات که تهیه شده از پوشال و خاک اره تمیز از پسماندهای کارگاه های نجاری بود، هر هفته تعویض شده و بستری جدید و عاری از آلودگی ها برای رت ها تامین گردید . که توجه به این امر موجب به کاهش تلفات و درگیری های جانبی از بیماری های گوناگون در رت ها شد که قابل ذکر است .
از نکات دیگر تهیه اب مورد نیاز حیوانات بود . از ان جایی که آب لوله کشی دانشکده دامپزشکی گرمسار حاوی مقادیر زیادی املاح و نمک هاست و این املاح بیم این را می داد که در روند ازمایش ایجاد بیماری های نا شناخته در حیوانات را بکنند . از این رو آب تصفیه آشامیدنی برای رت ها روزانه تامین می گردید و در ظرف های مخصوص آب خوری بدون محدودیت در اختیار حیوانات قرار گرفت .