چارچوب فکری و عقلانی برای فهم، بازیابی، ارزیابی و استفاده از اطلاعات است(نیک پور و توکلی،۱۳۹۰). در عصر حاضر که امور اطلاعات محور و دانش محور در حال توسعه است اطلاعات و فناوری اطلاعات در تار و پود جامعه ریشه دوانده است، افراد به سطح متفاوتی از سواد نیاز دارند تا بتوانند از عهده انجام وظایف خود برآیند، از این مهار تها و توانایی ها به سواد اطلاعاتی تعبیر می شود (حسن زاده،۱۳۸۳) همچنین میتواند به مهارتهایی که فرد آموخته و یا به فرایند آموزشی که از طریق آن فرد یاد می گیرد در محیط پیچیده و در حال رشد سریع اطلاعات، چگونه از اطلاعات به طور موثر و کارآمد استفاده کند، اطلاق شود. به طور کلی فردی با سواد اطلاعاتی نقش مهمی در افزایش اثربخشی بهر ه وری سازمان دارد (نیک پور و توکلی،۱۳۹۰). در واقع می توان گفت که سواد اطلاعاتی تضمین کننده اثربخشی نهادهای موجود در جامعه و رشد اقتصادی کشورها از طریق تولید دانش است(نظری، ۱۳۸۵ ). فرد با سواد اطلاعاتی باید دریابد که چه زمانی به اطلاعات نیاز است. توانایی مکان یابی، ارزیابی و استفاده کارآمد از اطلاعات مورد نیاز را داشته باشد. افراد با سواد اطلاعاتی کسانی هستند که آموخته اند که چگونه یاد بگیرند زیرا می دانند که اطلاعات چگونه سازماندهی می شود، چگونه می توان اطلاعات را یافت و می دانند که چگونه می توان به شیوه ای درست از اطلاعات استفاده کرد که دیگران نیز از آنان بیاموزند. این افراد به دلیل آن که همواره می تواند اطلاعات مورد نیاز خود را در هر وظیفه یا تصمیمی بیابد برای فراگیری مادا م العمر مهیا هستند(داورپناه، ۱۳۸۷).
مسئله ای این تحقیق افزایش بهره وری شرکت ها با تاکید بر آگاهی و اعتماد سرمایه گذاران است و از آنجایئکه میزان سواد و آگاهی سرمایه گذاران پیرامون مسائل مالی نقش مهمی در بهره وری شرکت ها دارد، لذا این تحقیق به بررسی رابطه آگاهی و اعتماد سرمایه گذاران با بهره وری شرکت های استان گیلان می پردازد. مشکل اصلی در تعیین ساختار سرمایه اینست که با توجه به تفاوت های بین سهام و بدهی برای داشتن عملکرد مطلوب، در ساختار سرمایه چه مقدار بدهی و چه مقدار سهام باید وجود داشته باشد تا شرکت هم در خطر ورشکستگی قرار نگیرد وهم هزینه کمتری پرداخت کند. لذا با توجه به مسائل گفته شده این سوال مطرح می شود که آیا بین آگاهی و اعتماد سرمایه گذاران و بهره وری شرکت ها رابطه معنا داری وجود دارد؟ و کدامیک تاثیر بیشتری در افزایش بهره وری شرکت ها دارد؟
اهمیت و ضرورت تحقیق
افزایش بهره وری بهترین اهرم برای افزایش بهبود استانداردهای زندگی و مقابله با تورم است. تجربه نشان داده است که افزایش بهره وری کل می تواند به کاهش قیمتها منجر شود. افزایش بهره وری به مفهوم کاهش قیمت تمام شده، افزایش کیفیت و برآوردن بهتر خواسته های مشتری است. با ابزارکاهش قیمتها و افزایش کیفیت می توان سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص داده و در یک بازار رقابتی از رقبا سبقت گرفت. داشتن سهم بیشتر بازار به مفهوم افزایش سود بوده و آن نیز به افزایش درآمد کارکنان و بالارفتن قدرت خرید آنها و درنهایت افزایش استاندارد زندگی آنها منجر می شود(LINTARI,2011).
از دیدگاه سیستمی با گسترش این تفکر در سطح کل یک اقتصاد ملی، می توان نتیجه گرفت که افزایش بهره وری ملی به بالارفتن قدرت خرید مردم، رونق اقتصادی، افزایش درآمد ملی، کاهش تورم و همچنین افزایش اشتغال در درازمدت منجر خواهدشد. چرا که با بهبود وضعیت اقتصادی، منابع لازم برای سرمایه گذاری های جدید تامین و توسعه فعالیتهــــا به نوبه خود به اشتغال زایی منجر می شود. به عبارتی افزایش بهره وری به توسعه فرصتهای شغلی برای افراد منجر می گردد. ساختار سرمایه یک شرکت اگر درست تعیین نشود به تبع آن ارزش، عملکرد و سود آوری شرکت باخطر مواجه می شود. وحتی ممکن است به ورشکستگی واحد تجاری بیانجامد، بنابراین تصمیم گیری در مورد ساختار سرمایه از مهمترین وظایف مدیران مالی به شمار می رود. بنابراین مدیران باید با در نظر گرفتن استراتژی های موجود ساختار سرمایه ای را انتخاب کنند که هزینه سرمایه کمتری نیاز داشته باشد تا شرکت بازدهی بهتری داشته باشند، به عبارتی ساختار بهینه سرمایه زمانی اتفاق می افتد که هزینه سرمایه آن به حداقل ممکن رسیده باشد . اما با توجه به اینکه هزینه سرمایه مطلق نیست نمیتوان برای ساختار بهینه سرمایه نیز نسبتی مطلق تعیین کرد .همچنین با مطالعه تحقیقات داخلی و خارجی گذشته می توان دریافت که عوامل داخل یا خارج شرکت از قبیل رشد، تورم ،ریسک ،اندازه شرکت ،تحریم های اقتصادی و ….در ساختار سرمایه تأثیر دارد اهمیت مقوله ی ساختار سرمایه در تغییر سیاست های تأمین مالی و اثر آن بر بازده و ریسک سیستماتیک و غیرسیستماتیک شرکت ها در بازارهای مالی است(Kudla,2000).
نتایج تحقیق حاضر می تواند در بانک ها مورد استفاده قرار گیرد همچنین در استاندارد گذاری و تدوین استاندارد های حسابداری میتوان نگاهی به این تحقیق داشت و در موارد لزوم ، برای تدوین استاندارد از آن بهره برد.در ضمن ، دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی جهت امور آموزش و پژوهش می تواننداز این جمله باشند و همچنین شرکتها ی سرمایه گذاری یا کارگزاریهای وابسته به بازار سرمایه و یا هر سرمایه گذار که از نتایج تحقیق جهت تصمیم گیری می تواند استفاده نماید.
چارچوب نظری تحقیق
این تحقیق به بررسی رابطه آگاهی و اعتماد سرمایه گذاران با بهره وری شرکت های استان گیلان می پردازد.متغیر های مستقل تحقیق آگاهی سرمایه گذاران و اعتماد سرمایه گذاران بوده و متغیر وابسته تحقیق بهره وری شرکت است. مدل تحقیق نیز بر گرفته از تحقیقات لانتری در سال ۲۰۱۱ می باشد. مدل تحقیق بصورت زیر است:
آگاهی
سواد مالی
یادگیری اجتماعی
اعتماد
اعتماد بین فردی
اعتماد بین موسسه ای
بهره وری شرکت ها
جمع آوری سرمایه شرکت ها
حجم معاملات شرکت ها
نقدینگی شرکت ها
شکل۱) مدل مفهومی تحقیق(LINTARI,2011)
فرضیه های تحقیق
بین آگاهی سرمایه گذاران و بهره وری شرکت ها رابطه معنا داری وجود دارد.
بین اعتماد سرمایه گذاران و بهره وری شرکت ها رابطه معنا داری وجود دارد.
اهداف تحقیق
سنجش رابطه بین آگاهی سرمایه گذاران و بهره وری شرکت ها
سنجش رابطه بین اعتماد سرمایه گذاران و بهره وری شرکت ها
۷) تعریف نظری و عملیاتی متغیرها
تعریف نظری متغیرها
آگاهی سرمایه گذاران
به میزان آگاهی سرمایه گذاران از چگونگی عملیات ها و معاملات و سواد مالی آنها از به نحوه سرمایه گذاری در سهام های مختلف و همچنین میزان یادگیری آنها در نحوه سرمایه گذاری گفته می شود (Ahmad khan et al., 2012).
اعتماد سرمایه گذاران
به میزان اطمینان و اعتمادی گفته می شود که سرمایه گذاران را مجاب می کند که در یک سهام موردنظر با آرامش کامل سرمایه گذاری نمایند. این اعتماد می تواند بصورت اعتماد بین افراد و اعتماد بین افراد و شرکت ها باشد(Ahmad khan et al., 2012).
بهره وری شرکت ها
به اندازه گیری پولی نتایج فرایندها و عملیات شرکت مانند بازگشت سهام، دارایی، سرمایه گذاری و غیره گفته می شود (Ahmad khan et al., 2012).
تعریف عملیاتی متغیرها
آگاهی سرمایه گذاران
برای بررسی متغیر آگاهی سرمایه گذاران از سوالات ۱ تا ۱۱ پرسشنامه با مقیاس فاصله ای طیف لیکرت استفاده شده است. برای سنجش این متغیر از شاخص های سواد مالی و اطلاعات و دانش سرمایه گذاران و میزان آگاهی آنها نسبت به سرمایه گذاری و آگاهی اجتماعی استفاده می شود.
اعتماد سرمایه گذاران
دسته بندی علمی – پژوهشی : بررسی رابطه آگاهی و اعتماد سرمایه گذاران با بهره وری شرکت …