۳۴۳۶۳۶۴۰۴۰
منبع : Business Monitor(April 2011) ( ارقام بر حسب میلیارد متر مکعب می باشد)
۲-۲۰-قیمت LNG در اسپانیا
قیمت گاز طبیعی در اروپا - بهجز انگلستان که قیمت آن در بازار تعیین می شود- عمدتاً توسط قراردادهای خرید و فروش بلندمدت و در نتیجه مذاکرات معین می گردد و قیمت LNG از طریق ارتباط با نفت خام برنت تعیین می شود. همانطور که در نمودار (۲-۷ ) ملاحظه می شود، قیمت LNG وارداتی اسپانیا از الجزایر با دیگر قیمت های گازی هنری هاب آمریکا ، NBP انگلستان و بازار (JKT )آسیا مقایسه شده است. قیمت LNG در سال ۲۰۰۸ به دلیل بحران اقتصادی به شدت کاهش یافته و از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ به رشد خود ادامه داده و در سال ۲۰۱۱ قیمتها بار دیگر با مقداری کاهش روبرو شد.
نمودار (۲-۷) قیمت جهانی LNG (2012 – ۲۰۰۴ ) ($/MM Btu ) (دلار بر میلیون بی تی یو)
Source :Gas Matters , June 2011 , P.29
۲-۲۱- چشم انداز تقاضای آتی گاز در اسپانیا
از اواسط سال ۲۰۱۰، رشد مصرف گاز اروپا ۶/۰ درصد و اسپانیا ۴/۲ درصد بوده و انتظار میرود تا سال ۲۰۲۰ این روند افزایشی ادامه یابد[۳۱]. همواره از سال ۲۰۱۰ میلادی این نگرانی مطرح بوده است که بحران اقتصاد جهانی و تاثیر آن بر اسپانیا و نیز روی آوردن این کشور به انرژی های خورشیدی و بادی تا حد زیادی صنعت گاز این کشور را تحت شعاع قرار دهد به نحوی که در سال ۲۰۰۹ میلادی تقاضای روبه رشد گاز اسپانیا با کاهش بی سابقهی ۸/۱۰ درصدی روبهرو گردید که این میزان دو برابر میانگین کاهش تقاضای۳/۵- درصدی[۳۲] اروپا بوده است.(نمودار۲-۸) تقاضای صنعت برق نیز با کاهش ۵/۱۴ مواجه شد و صنایع برق اسپانیا به استفاده از انرژی باد و ذغال سنگ روی آوردند. بخش صنعت اسپانیا نیز کاهش ۲/۹ درصدی را تجربه نمود که تاثیر مخربی بر زیرساختهای صنایع کشور وارد آورد[۳۳]. ولی همچنان احداث و گسترش زیرساخت های صنعت گاز در این کشور ادامه دارد.
نمودار(۲-۸) نرخ رشد مصرف گاز طبیعی در اسپانیا (۲۰۱۰-۲۰۰۲ )
همانگونه که در نمودار (۲-۹) مشاهده میشود ۴ فرضیه(سناریو) در سالهای ۲۰۰۲تا۲۰۱۰ درباره تقاضای آینده گاز اسپانیا مطرح شده و در سال ۲۰۱۰ انتشار یافته است.
نمودار (۲-۹) فرضیه هایی از تقاضای آتی گاز اسپانیا بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۵ (به میلیارد متر مکعب)
Source: Demand trend post recession and consequences for the industry. P.26(July 2011)
پیش بینی های سال۲۰۰۲ و ۲۰۰۶ میلادی حاکی از افزایش مصرف اسپانیا در سال ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ میلادی به میزان ۴۱میلیارد متر مکعب بوده ولی با توجه به بحران اقتصادی، این تقاضا تنها ۳۳ میلیارد متر مکعب بوده است. در ابتدای سال ۲۰۰۸ میلادی پیش بینی میشد تا سال ۲۰۲۵ میلادی تقاضای گاز اسپانیا به حدود ۵۷ میلیارد متر مکعب خواهد رسید.(نمودار ۳b ) ولی در سال ۲۰۱۰ به دلیل بحران اقتصادی و افزایش بهرهگیری از انرژیهای بادی و خورشیدی، تقاضای آینده اسپانیا با کاهش زیادی روبهرو بوده است که بر روی نمودار فرضیه ۵ قابل مشاهده است.
در نمودار (۲-۱۰) قراردادهای گازی و فرضیه های واردات گاز اسپانیا(۲۰۲۵ – ۲۰۰۵) نمایش داده شده است. پروژههایی که در اسپانیا احداث شده یا خواهد شد، ظرفیت واردات این کشور را افزایش قابل توجهی داده و ظرفیت واردات گازی این کشور را در ژوئن ۲۰۱۱ به ۸۶ میلیارد متر مکعب در برابر واردات ۳۶ میلیارد متر مکعبی سال ۲۰۱۰ رسانده است و قراردادهایی برای افزایش واردات تا سقف ۵۰ میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۱۱ منعقد شده است (منحنی تقاضای شماره۴). تا سال ۲۰۱۱ میلادی مازاد گاز قراردادی یافت که در مجموع این مازاد تقاضا از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۷ میلادی به ۶۰ میلیارد متر مکعب خواهد رسید. اگر سطح تقاضا در اسپانیا کاهش یابد، این مازاد واردات در سال ۲۰۲۰ میلادی به ۶/۰ میلیارد متر مکعب میرسد و مازاد تقاضا از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰ میلادی به ۴/۹۳ میلیارد متر مکعب خواهد رسید(فرضیه تقاضای شماره *۵). با فرض اینکه مصرف اسپانیا طبق تقاضای منحنی شماره ۴ باقی بماند و در سال ۲۰۱۵ مازاد تقاضا به ۲/۲۸ میلیارد مترمکعب برسد(و یا طبق فرضیه شماره ۵ اگر تا سال ۲۰۱۸ مازاد تقاضا به ۹/۵۰ میلیارد متر مکعب افزایش یابد) ، اسپانیا نیازمند قراردادهای جدیدی جهت تامین نیاز آتی خود خواهد بود. اما اگر سطح تقاضای آن در سطح سال ۲۰۱۰ میلادی باقی بماند(فرضیه تقاضای a3) قراردادهای منعقد شده تا سال ۲۰۲۰ جوابگوی نیازهای آن خواهد بود.
نمودار(۲-۱۰) قرارداهای گازی و فرضیه های واردات گاز اسپانیا(۲۰۲۵ – ۲۰۰۵) (به میلیارد متر مکعب)
Source: Demand trend post recession and consequences for the industry. P.11 (July 2011)
با توجه به افزایش تقاضای بخشهای مختلف(صنعت،برق و…)اسپانیا جهت مصرف گاز و نیز صادرات مازاد گاز وارداتی به دیگر کشورهای اروپایی، پیش بینی می شود تا سال ۲۰۲۵ میلادی اسپانیا نیازمند بازارهای جدیدی جهت واردات گاز باشد و قراردادهای فعلی و درازمدت آن تا سال ۲۰۲۵ پاسخگوی نیاز آیندهی این کشور نخواهد بود.
۲-۲۲- اسپانیا دروازه ورود به بازار گاز اروپای غربی به ویژه انگلستان
اسپانیا با توجه به آنکه بزرگترین وارد کننده LNGدر اروپا به شمار می رود، در صورت دستیابی هر کشوری به این بازار بلقوه، می تواند دیگر بازارهای گاز اروپا و به ویژه انگلستان را که در حال حاضر یکی از کشورهای پر مصرف گاز در جهان محسوب می شود را بدست آورد و از این حیث این کشور مورد اهمیت است که علاوه بر نزدیکی به اسپانیا، این کشور توسط دریای شمال از شبه جزیره اسکاندیناوی و هلند، همچنین توسط کانال مانش از فرانسه جدا میشود. این کشور از دو جزیره اصلی تشکیل شده است، جزیره اصلی و بزرگتر «بریتانیای کبیر» نامیده میشود و شامل اسکاتلند، ولز و انگلستان (انگلند) است. جزیره دیگر «ایرلند» است که توسط دریای ایرلند از بریتانیای کبیر جدا میشود و شامل ایرلند شمالی (در شمال) و جمهوری ایرلند (در جنوب) میباشد. جمهوری ایرلند (ایرلند جنوبی) یک کشور مستقل و عضوی از اتحادیه اروپا است و بخشی از کشور بریتانیا محسوب نمیشود. انگلستان دارای ششمین اقتصاد بزرگ جهان است و بعد از آلمان و فرانسه در رتبه سوم اقتصاد اروپا قرار دارد.
انگلستان به عنوان یکی از کشورهای توسعه یافته جهان و نیز از لحاظ عضویت در سازمان کشورهای مشترک المنافع، اتحادیه اروپا، G20 ، G8 ، G7 ، صندوق بین المللی پول ، سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، بانک جهانی، سازمان تجارت جهانی و نقش موثر آن در سازمان ملل متحد از اهمیت سیاسی بالایی در جهان برخوردار است. لندن، پایتخت انگلستان یکی از بزرگترین مراکز مالی دنیا در کنار نیویورک بهشمار میرود و بزرگترین تولید ناخالص داخلی در میان تمامی شهر های اروپایی را داشته و ۱۰۰ شرکت از ۵۰۰ شرکت بزرگ و مهم اروپا در این شهر قرار دارند. انگلستان دارای رتبه اول در اروپا از لحاظ سهولت در تجارت بانکی در سطح جهانی می باشد. اقتصاد انگلستان توسط نفت و گاز موجود در دریای شمال تقویت شده است و ارزش تخمینی ذخایر آن در سال ۲۰۰۷ در حدود ۲۵۰ میلیارد پوند میباشد. انگلستان نیز از بحران اقتصادی ، که در سه ماهه پایانی سال ۲۰۰۸ بر آن وارد گردید در امان نماند و در تاریخ ۲۳ ژانویه ۲۰۰۹ بر اساس اعلام اداره ملی آمار انگلستان، این کشور برای اولین بار بعد از سال ۱۹۹۱ چنین رکودی را تجربه کرد و همانطور که در جدول (۲-۱۲) ملاحظه می شود سبب کسری بودجه و افزایش بدهیهای دولت گردید. اگر چه در ابتدای سال ۲۰۰۹ اقتصاد انگلستان از آلمان، فرانسه ، ژاپن و ایالات متحدهآمریکا عقب مانده بود ولی در سه ماهه پایانی سال ۲۰۰۹ شاهد رشد اقتصادی بود و در تاریخ ۲۶ ژانویه ۲۰۱۰ اعلام شد که رکود اقتصادی از انگلستان عبور کرده است.
انگلستان یکی از تولید کنندگان عمده نفت در میان کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی IEA بوده و جزو تنها چهار کشور صادر کننده نفت این آژانس به شمار می رود ولی با این وجود ذخایر نفت و گاز دریای شمال از زمان اوج خود در سال ۱۹۹۹ رو به کاهش رفته است . انگلستان در سال ۲۰۰۴ به عنوان یکی از وارد کنندگان عمده گاز طبیعی و در سال ۲۰۰۶ به وارد کننده عمده نفت مبدل گردید.
جدول (۲-۱۲) وضعیت اقتصادی انگلستان