۲۸۴٫-
۸۷٫۵۸۱
۱۷٫۱۳۵
۰٫۰۴۲
۰٫۰۴۶
۰٫۲۱۵
خرابکاری
۴-۲-۳٫ آزمون مدلِ پژوهش
در این بخش، به منظور آزمون مدل پژوهش، از آمارۀ تحلیل رگرسیونِ چندمتغیره به روش گام به گام استفاده شده است. متغیرهای پیشبینِ پژوهش (مؤلفه های ازخودبیگانگی روانی و مؤلفه های کیفیت دلبستگی به والدین و همسالان) با متغیر ملاک و هر سه بُعدِ آن (نگرش به خرابکاری، فرافکنی خرابکاری و عمل به خرابکاری) به تفکیک، آزمون شده است. با بهره گرفتن از رگرسیون چندمتغیره میتوانیم به آزمون نظریهها (یا مدلها) بپردازیم تا ببینیم کدام دسته از متغیرها به طور تقریباً دقیق، رفتار آزمودنیها را تحت تأثیر قرار میدهند. از آنجا که رفتار انسان متغیر است و به سختی میتواند مورد پیشبینی قرار گیرد؛ لذا با بهره گرفتن از رگرسیون چندمتغیری به دنبال یافتن عوامل تأثیرگذار بر واریانس نمرات مشاهده شده هستیم. در واقع، با بهره گرفتن از رگرسیون چندمتغیره، سطوحِ طبیعی رخ دادن متغیرها اندازه گیری میشوند تا ببینیم که آیا این موضوع در پیشبینی متغیر ملاک به ما کمک میکند یا خیر. به عبارت دیگر، در رگرسیون چندمتغیره، روی دادن طبیعی نمرات را در تعدادی از متغیرهای پیشبینی اندازه گیری میکنیم و سعی در تبیین این امر داریم که کدام دسته از متغیرهای مشاهده شده، در پیشبینی متغیر ملاک موفقترند. راه های متفاوتی برای تعیین سهم نسبی هر یک از متغیرهای پیشبین وجود دارد که در این پژوهش از روشِ گام به گام[۱۳۸] استفاده شد. در این روش، هر یک از متغیرها بر اساس توالی وارد شده و سپس مقدار آن تعیین میشود. اگر اضافه شدن متغیر به مدل کمک کند، باقی میماند. اما در این حالت کلیۀ متغیرهای باقی مانده در مدل مورد آزمون مجدد قرار میگیرند تا مشخص شود که هنوز در موفقیت مدل سهیم هستند، در غیر این صورت حذف میشوند.
معادلۀ رگرسیون گام به گام (نگرش به خرابکاری)
جداول شمارۀ ۴-۴۱ و ۴-۴۲ با بهره گرفتن از معادلۀ رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام، به تبیین متغیر وابسته (نگرش به خرابکاری) میپردازند. از میان متغیرهایی که وارد معادله رگرسیون چندمتغیره شدهاند، پنج متغیر در این معادله باقی ماندهاند که به ترتیب عبارتند از: احساس ازخودبیگانگی روانی، اعتماد به پدر، اعتماد به همسال، ارتباط با همسال و ارتباط با مادر. در رگرسیون چند متغیره به روش گام به گام تا جایی متغیرها وارد معادله میشوند که دیگر کمکی به پیشبینی نکنند. ماندن پنج متغیر فوق در معادلۀ رگرسیون، به این معنی نیست که دیگر متغیرها رابطهای با متغیر وابسته ندارند، بلکه اثر پیشبینی و سطح معنیداری متغیرهای خارج از معادله کمتر از متغیرهای داخل معادله میباشد. همانطور که ملاحظه میشود این متغیرها در نهایت توانستهاند ۸۷ درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند.
مقادیر R2 برای متغیرهای مراحل یک تا پنج عبارتند از ۰٫۷۶۱، ۰٫۷۹۸، ۰٫۸۲۵، ۰٫۸۵۰ و ۰٫۸۷۰٫ این مقادیر نشان میدهد که با ورود هر متغیر به معادلۀ رگرسیون در هر کدام از مراحل، چند درصد از تغییرات متغیر وابسته تبیین شده است. مقادیر R2 اضافه شده در هر مرحله از مرحلۀ دوم تا پنجم عبارتند از: ۰٫۰۳۷، ۰٫۰۲۷، ۰٫۰۲۵ و ۰٫۰۲۰٫ این مقادیر نشان میدهد که با ورود هر یک از متغیرها در هر یک از مراحل پنجگانۀ این معادله، چه مقدار به میزان R2 اضافه شده است.
جدول شمارۀ ۴-۴۱: عناصر اصلی تحلیل چندمتغیره به روش گام به گام از مرحلۀ اول تا پنجم برای پیشبینی متغیر وابسته (نگرش به اعمال خرابکارانه)
Std. Error
مقدار افزوده شده به R2
R2 Ad
R2
R
نام متغیر
مرحله
۴٫۸۸۰
-
۰٫۷۵۶
۰٫۷۶۱
۰٫۸۷۲
احساس ازخودبیگانگی روانی
اول